Поиск
  • krudit

Ortografia unor verbe

Este vorba despre cuvintele așa-numite omofone, care se pronunță identic, dar se scriu diferit și anume despre formele unor verbe, unele dintre care apar frecvent în inscripțiile din spațiul public. De exemplu, verbul a închide apare uneori cu o formă greșită în anunțuri de tipul „Închide-ți ușa”!, când este scris cu cratimă, închide cratimă ți. În astfel de enunțuri verbul este la modul imperativ și redă o rugăminte, un îndemn, o prescripție. Iar imperativul are doar două forme, la persoana a doua: închide! la singular (tu închide!) și închideți! la plural (voi închideți!). Deci, când spunem/scriem Închideți ușa, ne adresăm mai multor persoane, folosind forma de plural, la fel ca și la modul indicativ, când spunem noi închidem,voi închideți ș.a.m.d. și aceste forme se scriu fără cratimă.


Cratima se folosește când verbul este la singular însoțit de forma scurtă a pronumelui – ți, cu sensul ție, al tău/a ta, în cazuri de tipul închide-ți geanta, adică tu (la singular) închide genta ta (ți).


Să urmărim câteva verbe cu probleme: treceți: voi treceți strada sau, (la imperativ): treceți mai repede! (voi), se scrie fără cratimă. Și scris cu cratimă: (tu) trece-ți în agendă sarcinile pentru mâine; scoateți: voi scoateți scaunele din clasă; toți scoateți telefoanele! – este la plural și se scrie fără cratimă. Cu cratimă: (tu) scoate-ți din ghiozdan dicționarul/caietul; strângeți: strângeți hârtiile pe care le-ați împrăștiat – strângeți se scrie fără cratimă și strânge-ți tu singur lucrurile, strânge-ți se scrie cu cratimă.

(dr.Viorica MOLEA)

Просмотров: 163Комментариев: 0